Ushqimet që përkeqësojnë shëndetin Gastro-Intestinal

🔺🤢“Simptomat që nuk duhen nënvlerësuar” për polipet e zorres së trashë!
Polipet kolorektale nuk kanë simptoma specifike. Ata mund të rriten ne mënyrë graduale me kalimin e viteve dhe japin simptoma për praninë e tyre kur zhvillohen në madhësi të konsiderueshme.
➡️Kjo është arsyeja pse rekomandohet një kolonoskopi mbi moshën 50 vjeç: në fakt, ekzaminimi endoskopik është ekzaminimi i vetëm i aftë për të identifikuar dhe hequr polipet kolorektal. Është një ekzaminim që me ndihmën e anestezisë kryhet pa shqetësim për pacientin.

➡️Simptomat janë shumë të dukshme, sepse ato kryesisht përbëhen nga dhimbje që prekin pjesën e poshtme të barkut. Zorrët mund të jenë kapsllëk, diarre ose të përzier, d.m.th duke alternuar midis kapsllëkut dhe diarresë.

✅Është shumë e rëndësishme të jesh i vëmendshëm edhe ndaj ushqimit, si dhe të shmangësh të gjitha shkaqet që lidhen me një origjinë psikosomatike.

Ushqimet për të shmangur ose konsumuar me sasi te kufizuar nëse keni zorrë të irritueshme jane:

🔺Piperi
🔺Specat djegës dhe ushqimet pikante
🔺Alkooli
🔺Kafena
🔺Pijet e gazuara
🔺Nënproduktet e grurit
🔺Gluteni
🔺Qumështi
🔺Sorbitoli
🔺Disa lloje të frutave (të tilla si mango, dardhat, kajsitë, hurmat, fiqtë etj.)
🔺Çokollatat
🔺Disa perime (të tilla si çikore, qepët, asparag, kopër, speca, bishtajore etj.)
🔺Ushqimet e skuqura

☎️Nëse keni shqetësime me traktin gastro-intestinal kontaktoni me departamentin e Gastroenterologjisë në Salus në numrin 0682053180 / www.salus.al

TË TJERA

Hipertensioni arterial

👩‍⚕️Hipertensioni arterial është një sëmundje e përhapur në popullatën e rritur. Kjo sëmundje dëmton organizmin duke shkaktuar sëmundje të zemrës, veshkave, syve, trurit, etj dhe

Lexo më shumë »