Sindromi i ovarit polikistik (kistet në vezore)

👩‍⚕️Sindromi i ovarit polikistik është çrregullim i shpeshtë në gratë e moshës riprodhuese. Vezoret e këtyre grave kanë volum të shtuar dhe ciste të shumta të vegjel të vendosura në periferi të vezores.

Etiologjia e kësaj patologjie është akoma e panjohur mirë.
Simptomat përfshijnë:
👉Çrregullim menstrual, në formë amenorreje, oligomenorreje etj
👉Shtim i androgjeneve- hirsutizem, virilizem, alopeci, akne etj
👉Vezoret polikistike ekografikisht

Faktorët që nxisin procesin, mund te fillojnë që me menarken ose me vonë gjate jetës:
👉Shtimi i sasise se insulines-rezistenca insulinike- nxitja e androgjeneve ne vezore
👉Inflamacioni
👉Trashegimia
👉Ekspozimi i hershëm intrauterin ndaj hormoneve mashkullore

Komplikacionet:
✅Infertiliteti
✅Çrregullime menstruale
✅Kancer endometri
✅Komplikacione të shtatzenisë
✅Hemorragji jo normale uterine
✅Diabet tip II
✅HTA
✅Rritje e Triglicerideve, Ulje e HDL – Rritje e riskut aterosklerotik
✅Rritet Prot C reaktive
✅Sindrom metabolik
✅Dhjamosje jo alkoolike e melçisë
✅Apne gjumi

Diagnoza për këtë sëmundje përcaktohet nga:
👉Vizita gjinekologjike
👉Ekografia transvaginale
👉Dozimet hormonale
👉Testi i tolerancës së glukozës
👉Bilanci lipidik

➡️Trajtimi është në varesi të problemit të shfaqur: Hirsutizimi, obeziteti, acne, Amenorreja, infertiliteti etj

👉Menyra e jeteses gjithashtu përbën një faktor për të cilin duhet të kujdeseni për parandalimin e sëmundjes, kontrolli dhe stabilizim i peshës trupore

☎️Kontakto departamentin e Gjinekologjisë: +355 68 20 53 180

TË TJERA

Dhimbja e veshit

Dhimbja e veshit nuk duhet të ngatërrohet me sëmundjet më serioze si Otiti (proces inflamator i veshit). ▶️Otiti mund të lokalizohet në kanalin e dëgjimit

Lexo më shumë »