Simptomat e kalcifikimit të nyjës së kofshës dhe metodat e trajtimit

Nyja e kofshës është një nga nyjet më të shpeshta që i nënshtrohet konsumimit dhe përkeqësimit sepse mbart peshën tuaj. Edhe pse kalcifikimi i kyçit të ijës zakonisht shihet pas moshës 60 vjeç, ai mund të ndodhë edhe në moshat shumë të hershme.

Simptoma kryesore e kalcifikimit të ijeve është dhimbja. Në periudhën fillestare gjatë lëvizjes dhimbja rritet dhe zvogëlohet me pushim, ndërsa me përparimin e sëmundjes dhimbja mund të bëhet problem edhe gjatë aktiviteteve të thjeshta ditore. Në periudhat e mëvonshme, mund të shfaqen dhimbje të vazhdueshme dhe lëvizshmëria e kyçit mund të kufizohet. Intensiteti i dhimbjes nuk është gjithmonë konstant. Disa pacientë ia atribuojnë këtë motit ose mendojnë që ka të bëjë me aktivitetin fizik.

Cilat janë metodat diagnostikuese?

Më një ekzaminim mund të kuptohet nëse ankesat e pacientit e kanë origjinën nga nyja e kofshës. Megjithatë për të bërë një diagnozë diferenciale midis sëmundjeve të nyjeve të kofshës përdoren rrezet X.

Metodat e trajtimit në periudhën fillestare janë medikamentet, kontrolli i peshës ose humbja e peshës nëse pacienti është mbipeshë, riorganizimi i punës dhe jetës së përditshme dhe në rast nevoje terapia fizike, janë të dobishme në kontrollin e progresionit, dhimbjes dhe sëmundjes. Në periudhën e zhvilluar të sëmundjes, trajtimi përfundimtar bëhet me metoda kirurgjikale, ndër to operacionet e artroplastikës.

Për më shumë informacion, apo për të rezervuar një orar me Prof. Dr. Vincenzo Di Placido telefononi tani në numrat e kontaktit që ilustrohen në vijim:

📲+355 682053180 / +355 42390500
📍Adresa: Rruga Vidhe Gjata 16, Tiranë
🌐www.salus.al