Si te trajtojme kancerin e prostatës.

🚹🏥Dy janë patologjitë kryesore të prostatës, zmadhimi i saj (hipertrofia) që është një zmadhim beninj, dhe kanceri i prostatës që ka një zhvillim jo të favorshëm. Një nga metodat e diagnostikimit është PSA, një ferment i cili rritet shumë në kancerin e prostatës, zakonisht është 0-4 nnmg/ml dhe sjell ose infeksione të prostatës dhe kanalit urinar ose zmadhim të prostatës mbi normat normale që ka ajo. Në mënyrë të dukshme rritet dimensioni i prostatës.

👨‍⚕️▶️Çdo mashkull mbi moshën 50 vjeç duhet të bëjë 1 herë në vit testin e PSA dhe të egzaminohen nga mjekët urologë. Egzaminimi konsiston në prekjen fizike të prostatës, por gjithashtu këshillohet ultrasonografia e cila shikon ku janë vendosur noduset kancerozë.

▶️Pastaj bëhet një rezonancë magnetike, bëhet një skaner për të parë sa i shtrirë është tumori dhe më pas bazë të stadit të sëmundjes, mund të bëhet heqja e prostatës (stadi kirurgjikal). Nëse sëmundja ka dalë jashtë prostatës dhe ka kapur strukturat e afërta të saj si zorra e trashë, qafa e fshikëzës, qeskat e spermës, atëherë kemi tjetër trajtim në këtë rast medikal, mund të bëhet radioterapi ose terapi me hormone.

▶️Pacientët nuk duhet të jenë të pashpresë, sot mjekësia moderne ka mundësi që ta diagnostikojë shpejt dhe ta vërë nën kontroll shpejt sëmundjen sepse qëllimi i saj është jetëgjatësia e pacientit dhe kualiteti i jetës së pacientit.

▶️Ka disa terapi si ajo hormonale e cila merret dita ditës ose në varësi të saj merret 1 herë në muaj ose 1 herë në 3 muaj, kontrolle të vazhdueshme të PSA.

▶️Në stadet e mëvonshme është një terapi që quhet paliative, një terapi qetësuese për dhimbjet që kanë këta pacientë.

▶️Mjekët urologë të Salus sëbashku me mjekët onkologë medikal, histopatologët, mjekët që merren me imazherinë, bashkëpunojnë në atë që quhet stafi multi-disiplinar, për të diagnostikuar dhe për të mjekuar në baza shkencore këto patologji.

➕Departamenti i Urologjisë: +355 68 20 53 180

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm