Shenjat dhe simptomat e skoliozës

Skolioza është një lakim anësor i shtyllës kurrizore që ndodh më shpesh gjatë periudhës së rritjes pak para pubertetit. Skolioza mund të shkaktohet nga kushte të tilla si paraliza cerebrale dhe distrofia muskulare, por shkaku i saktë i skoliozës është i panjohur. Rreth 3% e adoleshentëve kanë skoliozë.

➡️Shumica e rasteve të scoliosis janë të buta, por disa deformime të shtyllës kurrizore vazhdojnë të bëhen më të rënda ndërsa fëmijët rriten. Skolioza e rëndë kurrizore mund të zvogëlojë hapësirën brenda gjoksit, duke e bërë të vështirë funksionimin e duhur të mushkërive.

➡️Fëmijët që kanë skoliozë të butë monitorohen nga afër, zakonisht me rreze X, për të parë nëse kurba po përkeqësohet. Në shumë raste, asnjë trajtim nuk është i nevojshëm. Disa fëmijë do të duhet të veshin një mbajtëse për të ndaluar përkeqësimin e kurbës. Të tjerët mund të kenë nevojë për kirurgji për të parandaluar përkeqësimin dhe për të rregulluar rastet e rënda të skoliozës.

Shenjat dhe simptomat e skoliozës mund të përfshijnë:

➡️Supet e pabarabarta
➡️Një teh i shpatullave që shfaqet më i spikatur se tjetri
➡️Bel i pabarabartë

Shkoni te mjeku neurokirurg nëse vëreni shenja ose simptoma të skoliozës tek fëmija juaj.

☎️ Kontaktoni departamenin e Neurokirurgjisë, ne spitalin Salus 0682053180 për të rezervuar.