img-0

Rëndësia e kryerjes së Pap Testit.

img-8

Kanceri i qafes së mitres ështe ndër kanceret me te shpeshta te grate. Nje kancer qe eshte i diagnostikueshem dhe i trajtueshem qe ne fazat e hershme. Origjinen e merr nga qelizat e zones se transformimit (kufiri ku bashkohen qelizat skuamoze te ekzocerviksit me qelizat glandulare te endocerviksit).

‍⚕️Keto qeliza i nenshtrohen nje transformimi gradual prekanceroz (CIN neoplazia intraepiteliale cervikale, SIL lezione skuamoze intraepiteliale dhe displazia) drejt kancerit.
Ne stadet e hershme nuk jep simptoma, ne stadet progresive ku ka invaduar indet perreth mund te japi hemorragji te paket intermenstruale ose post koitale.

Kanceri invaziv diagnostikohet te grate qe skane bere rregullisht pap testin. Ne format e avancuara jep shenja e simptoma ne varesi te perhapjes me organet fqinje e ne distance.

Faktoret e riskut që çojnë drejt kancerit të qafës së mitrës janë:
▶️HPV (ne mbi 99 % te grave te diagnostikuara me Ca cerviksi
▶️Aktiviteti seksual ne moshe shume te re, para 18 vjec
▶️Aktivitet seksual me shume partner
▶️Aktivitet seksual me partner te infektuar me HPV
▶️Histori SST
▶️Imunosupresion HIV
▶️Histori e meparshme e ndryshimeve prekanceroze

Si diagnostikohet kjo sëmundje?
▶️Vizita gjinekologjike
▶️Pap test dhe HPV test
▶️Kolposkopi dhe biopsi

Trajtimi përfshin:
▶️Kirurgjinë dhe radioterapinë
▶️Radiosensibël dhe mund te perdoret RT ne cdo stad te semundjes, dhe atehere kur nuk kryhet operacioni.

Parandalimi:
▶️Pap testi
▶️Testi i HPV
▶️Shmangia e faktoreve te mësipërm të riskut kanceroz

➕Departamenti i Gjinekologjisë në Salus: +355682053180 / info@salus.al / www.salus.al


#salus#gjinekologjia#mjekegjinekologe#kanceriiqafessemitres

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm