Rejuvenimi ovarial

Mosha biologjike ovariale eshte faktor kyc per fertilitetin, duke pasur parasysh qe cilesia dhe sasia e ovociteve (rezerva ovariale) ulet me kalimin e viteve e cila perkthehet edhe si ulje e propabilitetit per te konceptuar. Nderkohe qe meshkujt prodhojne likid seminal gjithe jeten, prodhimi i gjithe sasise se ovociteve te nje gruaje perfundon para lindjes, dhe percakton gjithe trashegimnine e saj fertile e cila fiziologjikisht ose patologjikisht reduktohet ne menyre konstante dhe te parashikueshme duke cuar drejt menopauzes. Neqoftese ky proces fiziologjik pershpejtohet nga semundje ose intervente kirurgjikale, vezorja e eazuron kete rezerve dhe menopauza zhvillohet prekoks.

Prevalenca e nje pergjigje skarse ndaj stimulimit ovarial te kontrolluar ne ciklet e riprodhimit te asistuar eshte afersisht 9-24%. Grate qe zhvillojne kete karakteristike njeihen si “ poor responders”( pak ose aspak reaguese ndja stimulimit) dhe paraqesin nje rritje te FSH dhe ulje te AMH, ulje te numrit te folkujve antral ekografikisht, dhe deshtime te perseritura te FIVET.

Per kete kategori pacientesh qe deri me pare zgjidhja e vetme ishte dhurimi i vezeve, sot me ne fund, ka nje zgjidhje per te arritur nje shtatzeni me ovocitet e veta me ndihmen e PRP – teknikes se rejuvenimit ovarial nepermjet plasmes se pasur me tromobocite. Me pak fjale PRP ben te mundur te kthejme mbrapsht oren biologjike te grave me rezerve te ulet ovariale per shkak te moshes, semundjeve, dhe operacioneve te meparshme.

Cfare eshte?Per shkak te efekteve rigjeneruese, antimikrobike, antiinflamatore , eshte perdorur qe ne 1998 ne stomatologji, e me pas eshte zgjeruar perdorimi edhe ne fusha te tjera te mjeksise. Edhe pse nuk eshte sqaruar plotesisht mekanizmi i veprimit ne rigjenerimin celular dhe nxitjen e rindertimit indor, arsyetimi mbeshtetet ne ekzistencen e me shume se 30 faktoreve rritje indore ne PRP. Studime te shumta kane treguar se ne vezoren njerezore ekzistojne disa qeliza staminale te cilat ne prezence te faktoreve te rritjes qe permban PRP , mund te shnderrohen ne ovocite.

Kandidatet:

•Grate ne menopauze ose perimenopauze nen moshen 50 vjece

•Grate me rezerve te ulet ovariale

•Grate me menopauze prekokse

•Deshtime te perseritura te FIVET te meparshme

A eshte e sigurte- PO

•Eshte autologe

•Nuk ka risk te transmetimit te SST

•Nuk ka risk alergjik

•Eshte procedure minimale invasive

Sa zgjat permiresimi? Eshte procedure me karakter eksperimental po me rezultate shume optimiste qe zgjasin mesatarisht deri 12 muaj.

Kontakto ne numrin 0682053180 per te rezervuar nje vizite me mjeken Gjinekologe Ledja Toro ne Spitalin Salus!

Salus, spitali yt!