Refluksi Gastroezofageal dhe rreziqet e tij

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (quajtur ndryshe GERD) ndodh kur acidi në stomak shpesh kalon në ezofag. Ky kalim acidi mund të irritojë ezofagun.
Shumica e njerëzve mund të menaxhojnë GERD me ndryshime në stilin e jetës dhe ilaçe pa recetë. Por disa njerëz me GERD mund të kenë nevojë për ilaçe madje edhe kirurgji për të lehtësuar simptomat.
Shenjat dhe simptomat e zakonshme të GERD përfshijnë:

 • Një ndjesi djegëse në gjoks (urth), zakonisht pas ngrënies, që mund të jetë më e përforcuar gjatë natës.
 • Dhimbje gjoksi
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Ndjesia e një gungë në fyt

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje në gjoks, veçanërisht nëse keni edhe gulçim, ose dhimbje nofullash e krahu. Këto mund të jenë shenja dhe simptoma të një sulmi në zemër!


Kërkoni një takim me mjekun tuaj nëse:

 • Keni simptoma të rënda ose të shpeshta
 • Merrni ilaçe pa recetë për refluksin më shumë se dy herë në javë

Kushtet që mund të rrisin rrezikun tuaj për GERD përfshijnë:

 • Mbipesha
 • Hernia Hiatale
 • Shtatëzania
 • Skleroderma
 • Boshllëku i stomakut

Faktorët që mund të përkeqësojnë kalimin e acideve përfshijnë:

 • Duhanpirja
 • Ngrënia e vakteve të tejngopura ose ngrënia gjatë natës
 • Ngrënia e ushqimeve të caktuara siç janë ushqimet yndyrore ose të skuqura
 • Pirja e pijeve të caktuara, të tilla si alkooli ose kafeja
 • Marrja e ilaçeve të caktuara, siç është aspirina

Komplikimet:

 • Me kalimin e kohës, inflamacioni kronik në ezofagun tuaj mund të shkaktojë:
  Ngushtimin e ezofagut (shtrëngimi i ezofagut).
 • Dëmtimi i ezofagut të poshtëm nga acidi i stomakut
 • Probleme me gëlltitjen
 • Ulçera e ezofagut
 • Ndryshime prekanceroze në ezofag
 • Rrezik të shtuar të kancerit të ezofagut

Kontakto Departamentin e Gastroneterologjisë në Salus: +355682053180 / info@salus.al

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm