Pielonefriti akut

Pielonefriti akut është një infeksion i rëndë i rrugëve të traktit urinar. Pielonefrit do te thotë inflamacion i pelvisit renal dhe veshkes e cila shoqerohet me dhimbje ne fianke dhe sensibilitet te shtuar. Ky infeksion mbeshtetet nga prania e baktereve ne urine dhe prania e leukociteve ose/dhe e piurise. 

Shenjat klinike : 
Alterimi i gjendjes se pergjithshme: 
ethe ,
dobesi trupore , 
temperature mbi 38 grade 
Ndërsa shenjat e inflamacionit te rrugëve urinare përfshijnë: 
Djegie ne urine , 
shpeshtim i urinimit , 
hematuri , 
urgjence per te urinuar 
Faktoret e riskut për pielonefritin:
Obstruksioni i rrugeve urinare , kalkulozat , stenozat pieloureterale , hipertrofia beninje e prostates
Infeksione te perseritura te fshikezes se urines
Mosha mbi 65 vjec dhe paciente te imunokomprementuar
Diabet mellitus
Karakterisitikat specifike te patogjenit ( fimbriet P)
Shtatzanite 
Aktiviteti seksual , partner te rinj seksual 
Anamneza familjare positive e nenes per probleme me veshkat 

Komplikacionet që vijnë nga kjo sëmundje përfshijnë:
Gjendje septike
Pielonefrit kronik
Insuficience renale akute
Vleresimi i gjendjes dhe diagnoza:
Gjak komplet 
Urine komplet
Urokulture

. Armida Ajasllari, mjeke nefrologe e spitalit Salus sugjeron te kryeni një vizitë specialistike dhe echo të aparatit urinar! 

Parandaloni demtimin e metejshme te veshkave duke u kujdesur per to!
Nje veshke e pa trajtuar mire sjell demtime te pakthyeshme!