Përse dhe kur dalin nishanet?

‍⚕️ ‍ Nishanet janë lezione shumë të shpeshta beninje të lëkurës dhe zakonisht paraqiten si pika me madhësi dhe ngjyra të ndryshueshme. Në shumicën e rasteve ato shfaqen që nga mosha dy vjeç, por në një masë më të vogël ato mund të jenë tashmë të pranishme gjatë lindjes (kongjenitale).

Nishanet janë shumë të zakonshme, dhe shumica e njerëzve kanë një ose më shumë. Ato janë përqendrime të qelizave që prodhojnë pigment (melanocitet) në lëkurën tuaj. Njerëzit me lëkurë të bardhë kanë tendencë të kenë më shumë nishane.

Shkaku i shfaqjes së nishaneve nuk është shumë i qartë. Mendohet të jetë një ndërveprim i faktorëve gjenetik dhe dëmtimit të diellit në shumicën e rasteve.

Nishanet ndryshojnë në madhësi dhe ngjyrë ndërsa rriteni.

➡️Duhet thënë se shumica e tyre janë absolutisht të padëmshme, ato janë vetëm pika të vogla në lëkurën tonë, por të paktën një herë në jetë të gjithë duhet të shkojmë te një dermatolog për të kryer një vizitë kontrolli.

➡️Rëndësia e kryerjes së këtij kontrolli ka të bëjë me nevojën për t’i diferencuar ato nga një tumor malinj serioz i lëkurës i quajtur melanoma.

➡️Dermatologu ekzaminon sipërfaqen e lëkurës dhe vlerëson nishanet bazuar në kriteret e mëposhtme klinike:
A) Asimetria: prania e një forme të parregullt është treguese e një nishani atipik
B) Skajet: vlerësohet prania e mundshme e skajeve të nyjeve dhe të parregullta.
C) Ngjyra: nëse nishani ka një ngjyrë shumë të errët ose të pabarabartë dhe / ose nëse kanë ndodhur edhe modifikime të vogla, është e nevojshme të monitoroni me kujdes lezionin.
D) Dimensioni: ka pasur rritje të shpejtë në muajt e fundit?
E) Evolucioni: nëse nishani ka ndryshuar pamjen e tij fillestare ose nëse shkakton kruajtje ose rrjedh gjak

➡️Melanoma është kanceri më agresiv i lëkurës dhe mund të zhvillohet në çdo pjesë të trupit. Diagnostifikimi i hershëm dhe ndërhyrja në kohë janë thelbësore, por për fat të keq, shumë shpesh, melanoma zbulohet në një fazë të avancuar, me një ulje të shanseve të shërimit.

✅”Duke filluar që nga adoleshenca, një herë në vit, duhet të bëhet kontrolli i nishaneve” Kur vëreni që një nishan pëson ndryshime në formë dhe / ose ngjyrë, ka kufij të mprehtë, rritet me shpejtësi ose para shfaqjes së njollave kafe në lëkurë është e nevojshme të shkoni menjëherë tek një dermatolog, i cili lehtësish identifikon format e melanomës ose lezioneve të tjera të rrezikshme edhe në një fazë shumë të hershme “.

✅Incidenca e melanomës ka të bëjë me djegien nga dielli, kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të ruheni nga ekspozimi në diell, dhe të përdorni produkte mbrojtëse në varësi të llojit të lëkurës tuaj.

✅”Është konstatuar shkencërisht që djegiet nga dielli gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës predispozojnë për zhvillimin e melanomës së lëkurës.

Dr. Corrado Quadrini, mjek dermatolog dhe venerolog është pjesë e stafit të spitalit Salus!
Dr. Quadrini është një mjek i specializuar në dermatologji dhe sëmundjet e lëkurës me shumë vite eksperiencë në këtë fushë.

✔ Dr. Quadrini, pas një përgatitje të gjatë akademike, ka zhvilluar eksperiencën e tij në fushën e dermatologjisë, duke u marrë edhe me kirurgji, krioterapi, terapi lazer, peeling kimik, trajtim të njollave të lëkurës dhe angiomave. Po ashtu dhe ofrimin e këshillave profesionale për diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme.

☎️Kontakto departamentin e dermatologjisë në Salus: 0682053180

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm