Parandalimi i dëmtimeve ortopedike kur bëni ski

Nëse planifikoni të shkoni për ski këtë sezon, është e rëndësishme që të shpenzoni pak nga koha juaj për të lexuar disa këshilla rreth parandalimit të dëmtimeve kockore / muskulore.

Para se të flasim për parandalimin, le të shohim disa nga dëmtimet më të zakonshme gjatë skive që kirurgët ortopedë të spitalit Salus shohin më shpesh.

Zhvendosja e shpatullave: Zhvendosjet e pjesshme dhe të plota të shpatullave mund të ndodhin lehtësisht nëse rrëzoheni gjatë këtij sporti. Kjo mund të rezultojë nga përpjekja për tu mbështetur gjatë rënies në dorën e shtrirë ose drejtpërdrejt mbi supe me forcë.

Lëndimet e ligamentit (ACL): Megjithëse ligamentet janë në thelb të forta dhe të ngurta, tensionet e papritura dhe forcat mund të shkaktojnë dëmtimin e tyre. Dëmtimi dhe dhimbja pasuese që shfaqet kur shkëputen fibrat, dhe ashpërsia e dëmtimit vetë, varet nga masa në të cilën ato dëmtohen. Këto lëndime ndodhin nga një kthesë në gju përtej intervalit normal të lëvizjes. Disa lëndime shërohen me fizioterapi ose medikamente ndërsa të tjera raste janë mjaft seriozë dhe kërkojnë operacion.

Lëndimet e meniskut: Këto lëndime ndodhin zakonisht kur skiatori bie në gju ndërsa këmba është e përkulur. Trauma në pjesën e jashtme të gjurit mund të rezultojë në një tendosje dhe dëmtim të meniskut.

Nëse e humbni kontrollin si skiator, shpesh është e vështirë të parandaloni se në cilën mënyrë rrëzoheni. Nëse goditni kokën gjatë një rënieje, është e rëndësishme që t’i kushtoni vëmendje shenjave të tronditjes.

Lëndimet e kyçeve dhe duarve: Kur ju rrëzoheni, refleksi juaj fillestar mund të jetë për të zbutur rënien me duart tuaja. Për fat të keq, forca e aplikuar në nyjë dhe duar mund të rezultojë në një dëmtim serioz siç është fraktura.

Fraktura të kyçit të këmbës, tibias dhe femurit: Në varësi të mënyrës së rënies dhe me çfarë shpejtësie, mund të ndodhë një frakturë në njërën prej kockave të gjymtyrëve.

Lëndimet kurrizore: Ndërsa janë më pak të zakonshme, dëmtimet në shpinë që vijnë si rezultat i një rënieje mund të jenë jashtëzakonisht të rënda.

Me një listë kaq të gjatë të dëmtimeve të skive, planifikimi i pushimeve tuaja të dimrit mund të duket pak i frikshëm. Por mos u shqetësoni! Nëse ndiqni këto këshilla mund të ulni rrezikun e dëmtimeve.

✅Qëndroni të hidratuar: Njerëzit kanë tendencë të mendojnë për dehidratimin si një faktor rreziku të zakonshëm gjatë muajve të verës, por trupi dehidratohet lehtë gjatë çdo sezoni nëse jeni i përfshirë në aktivitet fizik. Dehidratimi ndikon negativisht në qëndrueshmërinë dhe aftësinë fizike të trupit tuaj. Sigurohuni që të hidratoni para, gjatë dhe pas kohës së skijimit.

✅Vishni pajisjet e duhura: Sigurohuni që të gjitha pajisjet tuaja skive dhe mbrojtëse përshtaten dhe funksionojnë siç duhet. Nëse nuk jeni të sigurt se si përdoren pajisjet, sigurohuni që të kërkoni një profesionist për të siguruar që ato janë të sigurta dhe përshtaten siç duhet. Gjithmonë sigurohuni që të keni një kasketë.

✅Bëni ski me një mik: Kjo mund të duket si një masë paraprake e pakuptimtë por mbështetja tek një mik mund të nënkuptojë marrjen e vëmendjes së shpejtë mjekësore nëse është e nevojshme.

✅Ushqeni trupin tuaj: Ashtu siç është e rëndësishme të pini shumë lëngje, është thelbësore të mbani trupin tuaj të fortë dhe të ushqyer.

☎️Për më shumë informacion kontakto departamentin e ortopedisë në Salus: 0682053180 / www.salus.al