Mikoplazmat dhe komplikacionet

Mykoplazma hominis dhe ureplazma urealyticum, cfarë janë?

➡️Janë bakteret më të vogla në bakteriologji, që njihen ndryshe si mikoplazma. ➡️Janë patogjene oportuniste, pa mur qelizor gjë që i bën të veçanta ndërmjet baktereve.

➡️Transmetohen si SST (seksualisht te transmetueshme), dhe gjate lindjes nga nena tek femija.

➡️Shumica e njerezve seksualisht aktiv jane te prekur dhe shume prej tyre jane asimptomatike.

➡️Ne rast imuniteti te kompromentuar te individit ato shkaktojne infeksione serioze.

➡️Duhen mjekuar  te dy partneret

Komplikacionet tek femrat:

➡️Dispareuni

➡️Hemorragji postkoitale

➡️Shkarkime sekrecione te shtuara vaginale me ere.

➡️Veshtiresi per te konceptuar- infertilitet pa shkaqe te tjera te spjeguara ➡️Uretritis

➡️Sindrom inflamator pelvik SIP

➡️Infertilitet

➡️Aborte

➡️Shtatzeni ekstrauterine GEU

➡️Lindje para kohe LPK

➡️Femije me peshe te vogel ne lindje

➡️Rupture te parakohshme te membranave

➡️Infeksione pas lindjes, sepsis, endometrit, etj

➡️Infeksione te hershme te neonatit: meningit, encefalit, sepsis etj Diagnoza: ➡️Tampon vaginal, uretral dhe cervical dhe culture.

➡️Serologji dhe PCR, PIF, ELISA etj

➡️Testimi per SST te tjera shoqeruese.

Trajtimi i tyre:

➡️Fluorokinolone

➡️Makrolide

➡️Tetraciklina/doksaciklina.

Parandalimi:

➡️Abstinenca

➡️Prezervativi

➡️Check up-e te rregullta per dy partneret.