Migrena

Migrena është një gjendje neurologjike që karakterizohet shpesh nga dhimbje koke të forta, të padurueshme. Simptomat mund të përfshijnë të përziera, të vjella, vështirësi në të folur, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash, dhe ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit. Migrena shpesh bëhet në familje dhe prek të gjitha moshat.

Diagnoza e dhimbjes së kokës së migrenës përcaktohet në bazë të historisë klinike, simptomave të raportuara dhe duke konsideruar shkaqe të tjera.

Migrena mund të fillojë në fëmijëri ose mund të mos ndodhë deri në moshën e rritur të hershme. Gratë kanë më shumë gjasa se burrat të kenë migrenë. Historia familjare është një nga faktorët më të zakonshëm të rrezikut për të patur migrene.

Migrenat janë të ndryshme nga dhimbjet e tjera të kokës. Simptomat e migrenës mund të fillojnë një deri në dy ditë para vetë dhimbjes së kokës. Simptomat gjatë kësaj faze mund të përfshijnë:

Rritjen e oreksit
Depresion
Lodhje ose energji e ulet
Zverdhje e shpeshtë
Hiperaktivitet
Nervozizëm
Ngurtësi e qafës

Migrena mund të sjellë:
Vështirësi për të folur qartë
Ndjesinë e shpimit të gjilpërave në fytyrë, krahë ose këmbë
duke parë forma, ndezje të dritës ose pika të ndritshme
duke humbur përkohësisht shikimin tuaj
Faza tjetër njihet si faza e sulmit. Kjo është më e mprehta ose e rëndë e fazave kur ndodh dhimbja e migrenës. Simptomat e fazës së sulmit mund të zgjasin nga orë në ditë. Simptomat e një migrene mund të ndryshojnë nga personi në person. Disa simptoma mund të përfshijnë:

Rritja e ndjeshmërisë ndaj dritës dhe zërit
Të përziera
Marramendje ose ndjesi të zbehta
Dhimbje në njërën anë të kokës, pulsuese dhe drithëruese
Të vjella

Testet e migrenës
Mjekët diagnostikojnë migrenën duke analizuar simptomat tuaja, duke marrë një histori të plotë mjekësore dhe familjare dhe duke bërë teste fizike për të përjashtuar shkaqet e tjera të mundshme. Skanimet e imazhit, siç është një skanim CT ose MRI mund të rekomandohen nga mjeku për të identifikuar migrenen.

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm