Lupus, një sëmundje autoimune

Lupus është një sëmundje autoimune që shfaqet kur sistemi imunitar i trupit sulmon indet dhe organet. Inflamacioni i shkaktuar nga lupus mund të ndikojë në shumë në organizëm – përfshirë nyjet, lëkurën, veshkat, qelizat e gjakut, trurin, zemrën dhe mushkëritë.

‍⚕️Lupus mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar sepse shenjat dhe simptomat e tij shpesh imitojnë ato të sëmundjeve të tjera.
Shenja më e veçantë e lupusit është një skuqje e fytyrës që ngjason me krahët e një fluture që shpaloset në të dy faqet – ndodh në shumë, por jo të gjitha rastet e lupusit.

❗️Disa njerëz lindin me një tendencë drejt zhvillimit të lupus, i cili mund të shkaktohet nga infeksionet, ilaçe të caktuara ose madje edhe rrezet e diellit. Nuk ka shërim për lupus por trajtimet mund të ndihmojnë në kontrollin e simptomave.

Simptomat përfshijnë:
Skuqje të kuqe në formën e një fluture në hundë dhe faqe
➡️Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen papritmas ose të zhvillohen ngadalë, mund të jenë të buta ose të rënda dhe mund të jenë të përkohshme ose të përhershme. Shumica e njerëzve me lupus kanë sëmundje të butë të karakterizuar nga episode – kur shenjat dhe simptomat përkeqësohen për një kohë, pastaj përmirësohen ose madje zhduken plotësisht për një kohë.

❗️➡️Lupus është më i zakonshëm tek femrat!

❗️➡️Shenjat dhe simptomat e lupus që përjetoni varen nga cilat sisteme të trupit preken nga sëmundja. Shenjat dhe simptomat më të zakonshme përfshijnë:

➡️Lodhje
➡️Ethe
➡️Dhimbje në nyje, ngurtësi dhe ënjtje
➡️Skuqje në formë fluture në fytyrë që mbulon faqet ose skuqjet diku tjetër në trup
➡️Lezione të lëkurës që shfaqen ose përkeqësohen me ekspozimin në diell (fotosensibilitet)
➡️Gishtat që kthehen në të bardhë ose blu kur ekspozohen ndaj të ftohtit ose gjatë periudhave stresuese (fenomeni i Raynaud)
➡️Gulçim
➡️Dhimbje gjoksi
➡️Sytë e thatë
➡️Dhimbje koke, konfuzion dhe humbje kujtese

Kërkoni ndihmën e mjekut reumatolog nëse vëreni një skuqje të pashpjegueshme, ethe të vazhdueshme, dhimbje të vazhdueshme ose lodhje.

☎️Departamenti i reumatologjisë në Salus: 0682053180 / www.salus.al