Kontrolli i fertilitetit (Ora biologjike për femrat)

Rezerva ovariale i referohet numrit të folikujve prezent në vezore në çdo kohë të caktuar. Ulja e rezerves ovariale praktikisht është zvogelimi i numrit të vezëve. Mosha e gruas është faktori më i rëndësishëm përcaktues i këtij kapaciteti.

🔺Pas moshës 35 vjeçe, kemi një ulje të numrit dhe cilësisë së vezëve.

🔺Ka dhe shumë faktorë të tjerë dhe mund të ndodhë dhe pa shkak në mosha të reja, kur ky faktor shpesh i paidentifkueshëm, përvçse ul sasinë, demton dhe cilësinë e folikujve.

🔺Jo domosdoshmërisht një cikël i rregullt menstrual, tregon një rezervë të mirë ovariale, mund të vazhdojë i tillë për një kohë të gjatë kompensimi.

Shkaqet më të shpeshta që ulin rezervën ovariale janë:
➡️Kirurgjia e lidhur me vezoret
➡️Radioterapia dhe kimioterapia
➡️Duhani
➡️Alkooli
➡️Endometrioza ovarit
➡️Obeziteti
➡️Anomalitë gjenetike (Turner etj)

Simptomat:
❗️Cikël më i shkurter se zakonisht – rritet frekuenca e menstruacioneve
❗️Infertilitet
❗️Shkallë më e ulët suksesi në ciklet e riprodhimit të asistuar

Testet që e vleresojnë Rezervën Ovariale:
✅Testi AMH (Vlera të ulëta ose shumë të uleta të saj, vlejnë për të rritur ndërgjegjësimin e pacientes për të bërë një nga teknikat e riprodhimit të asistuar, të bëjnë ngrirjen e vezëve ose të presin dekursin natyral drejt menopauzës të parakohshme ose jo.
✅Testi i FSH- Vlerat e larta tregojnë një rezervë të ulët ovariale, por dhe vlerat normale nuk e përjashtojnë një rezervë të ulët ovariale.

☎️Kontakto departamentin e Gjinekologjisë në Salus: +355682053180

TË TJERA

Dermatoskopia, në Salus

🔎➡️Dermatoskopia është një teknikë joinvazive që përdor një lente zmadhuese për të vëzhguar karakteristika morfologjike të epidermës dhe dermës së sipërme, të cilat nuk mund

Lexo më shumë »