Konsumimi i kafes, a shkakton Migrenë?

☕️🍩Pirja e lëngjeve që përmbajnë kafeinë, 3 ose më shumë herë në ditë është lidhur ndjeshëm me burimin e dhimbjes së kokës atë ditë apo në ditën pasardhëse, sipas një studimi të fundit të publikuar në American Journal of Medicine.

🔺Sipas ketij studimi pirja e 1 deri ne 2 porcioneve në ditë që përmbajnë kafeinë nuk është e lidhur me zhvillimin e dhimbjes së kokës, por më shumë se 3 mund të lidhet me nje probabilitet me të larte për të pasur dhimbje koke.

🔺Migrena është një semundje invalidizuese qe godet rreth 1.04 miliard adultë në të gjithë botën dhe përfaqeson gjendjen me të zakonshme të dhimbjes e cila shkakton humbje të produktivitetit dhe kosto të rëndësishme direkte dhe indirekte.

🔺Ndërkohe që faktorë të tjerë ambiental dhe të stilit të jetesës si stresi, moti apo mungesa e gjumit mund të kene vetëm efekte të dëmshme në rritjen e riskut për migrenë, roli i kafeinës është veçanerisht kompleks pasi impakti varet nga doza dhe shpeshtësia e konsumit. Mund të nise një krize, por mund te kete dhe efekt analgjezik.

🔺Keto rezultate sugjerojne qe impakti i ketyre pijeve ne riskun e shfaqjes se dhimbjes se kokes ishte evident vetem per 3 ose me shume porcione ne dite dhe qe pacientet me migrene ne rast konsumi te 1-2 pijeve me kafeine ne dite nuk shfaqen risqe te shtuara.

✅Një diagnozë e saktë e tipit e dhimbjes se kokes (migrene apo cefale qe jane dy patologji te ndryshme) e lidhur me nje vleresim korrekt te faktoreve te riskut (stresi, duhanpirja, ushqimi, gjumi, cikli menstrual, gjendja atmosferike), lejon perballimin dhe perqasjen terapike te duhur, shpesh here pa nevojen e kryerjes se egzaminimeve te demshme e te kushtueshme.

👨⚕️Prof.Dr. Fabrizio Monti, mjek neurolog, drejtues i dept. të Neurologjisë, profesor në Universitetet e Triestes dhe Udines, pret për të pritur vizita nga pacientë që vuajnë nga:
➡️Dhimbje koke dhe migrenë
➡️Epilepsia
➡️Sëmundja e Parkinsonit
➡️Çrregullime e gjumit
➡️Sëmundjet që prekin sistemin nervor periferik
sëbashku me mundësinë për të kryer këto ekzaminime:
✅ Ekzaminim Neurologjik
✅ Elektromiografi dhe Elektro-Neurografia
✅Testim për vlerësimin e perkeqësimit mendor (Alzheimer etj)
✅Testim për diagnozën e depresionit

Për të lënë takimin tuaj me Prof.Dr.Fabrizio Monti, telefononi në : 042390500 / 0682053180
➕Salus, spitali yt!

TË TJERA

Bronkoskopia

👨‍⚕️🔵🌱Bronkoskopia konsiston në kalimin e paisjes nëpërmjet hundës ose gojës, në mënyrë që të vizualizohet pema e mushkërisë. 🌱Nëse shqetësimi juaj do të jetë kolla

Lexo më shumë »

Fibrilacioni atrial

Fibrilacioni atrial është një çrregullim i ritmit të zemrës në të cilin gjenerohen sinjale elektrike në mënyrë kaotike në atriumet e zemrës. Disa njerëz me

Lexo më shumë »