Diagnostikimi

Para se të vazhdoni me ndonjë terapi mjekësore, duhet formuluar një diagnozë adekuate. Ky është hapi i parë themelor i dëshirës suaj për të ngjizur një fëmijë.

Në qendrën tonë, përpara se të vazhdoni me terapinë, mjekët tanë do të kryejnë një diagnozë të saktë, e cila do t’ju lejojë të vendosim së bashku zgjidhjen më të përshtatshme për problemin tuaj.

Për të kuptuar mundësitë e ndryshme të ofruara nga diagnostikimi i infertilitetit, do ju mundësojmë një përmbledhje të shkaqeve të shumta që lidhen me këtë problem.

Termi “infertilitet”

Një çift quhet jopjellor ose steril kur asnjë shtatëzani nuk ndodh pas një viti marrëdhënie seksuale të synuar. Sipas studimeve, rreth një në gjashtë çifte nuk mund të ngjizin një fëmijë dhe kjo prirje është në rritje. Shkaqet mund të atribuohen në mënyrë të barabartë për të dy gjinitë, shpesh për të dy partnerët ka vështirësi biologjike.

Shkaqet e infertilitetit tek meshkujt

Tek mashkulli, arsyet e mundshme të pjellorisë së reduktuar gjenden në parametrat e spermiogramës së tij.

  • Oligozoospermia: Numër i zvogëluar të spermës, pra kur përqendrimi i spermës është më i ulët se 15 Mil./ml (vlerat e referencës ËHO 2010).
  • Astenozoospermia: Gjendje e karakterizuar nga lëvizshmëri e dobët (<40% sipas ËHO 2010) të spermatozoideve që në këtë gjendje kanë vështirësi në arritjen e ovocitit.
  • Teratozoospermia: Tregon se më shumë se 96% e spermatozoideve të pranishëm në patologjitë e njohura i atribuohen dëmtimeve gjenetike dhe për këtë arsye të papërshtatshme për fekondim.
  • Azoospermia: Mungesë totale e spermatozoideve në lëngun seminal.

Shkaqet e infertilitetit Tek femrat

Faktori ovar: Shkaku është një patologji në vezore. Për shkak të niveleve të ndryshuara të hormoneve, gjëndrat nuk piqen, kështu që nuk prodhohen ovocitet.

Çrregullime hormonale: prolaktina, hormoni stimulues i gjëndrave (FSH), hormoni luteinizues (LH), hormonet androgjenike, hormonet estradiol dhe gjëndra e tiroides janë thelbësore për ngjizjen dhe vazhdimin e një shtatëzanije.

Faktori tubal: për shkak të një stenoze të tubave, veza nuk mund të arrijë në mitër dhe për këtë arsye të fekondohet.

Endometrioza: prania e endometriumit (indeve që rrethojnë mitrën) gjendet jashtë pozicionit të tij natyror, zakonisht në zonën e barkut. Kjo mukozë vepron sikur të ishte në mitër, kontrollohet nga hormonet dhe ndjek ciklin e femrës. Meqenëse gjaku i prodhuar nuk arrin të rrjedhë ose kjo ndodh në mënyrë të gabuar, mund të krijohen cista, duke çuar në gunga ose mbyllje të vezoreve, gjë që ndikon negativisht në pjellorinë.

Immunoinfertiliteti: në raste të rralla, një reagim imunitar nga gruaja mund të ndikojë negativisht në lëvizjen e spermës, duke ndikuar negativisht në fekondimin.

Faktorët gjenetikë: për shkak të anomalive kromozomale, çrregullime të fertilitetit ose sëmundje të trashëguara mund të ndodhin.

Sindroma Asherman: tregon praninë e indeve mbresë në zgavrën e mitrës, që zakonisht vjen si rezultat i operacioneve të kryera në zgavrën e barkut. Pasojat mund të jenë: amenorrea, hipomenorrea, aborte spontane dhe sterilitet sekondar.

Pasqyrë e diagnostikimit të infertilitetit

  • Anamneza

Para se të filloni një kurs terapeutik, merret një histori e plotë mjekësore, gjatë së cilës merret informacion për gjendjen shëndetësore të çiftit, si dhe për të afërmit. Është e rëndësishme që mjeku frekuentues të dijë se cilat terapi janë realizuar tashmë, nëse ka sëmundje ose, për shembull, anomali të ciklit, ose nëse në të kaluarën një i është nënshtruar operacioneve ose ndërhyrjeve të ndryshme nga ato të një natyre gjinekologjike.

  • Analiza hormonale

Si pjesë e marrjes së mostrave të gjakut, kryhet një analizë specifike e hormoneve përgjegjëse për konceptimin dhe vazhdimin e një shtatëzënie. Në veçanti, vlerësohen parametrat e mëposhtëm:

Hormonet e androgjenit: një cikël i parregullt mund të shkaktohet nga një anomali e hormoneve androgjenike. Më të rëndësishmet janë testosteroni dhe DHEA (dehidroepiandrosteroni). Nivele të larta të këtyre hormoneve mund të ndikojnë negativisht në pjekurinë e vezëve dhe për këtë arsye në pjellorinë. Shkaqet e kësaj rritje mund të jenë mosfunksionimi i lëvore veshkave ose mbipesha.

Gonadotropina: gonadotropinat përbëhen nga hormoni luteinizues (LH) dhe hormoni stimulues i gjëndrave (FSH). Të dy hormonet prodhohen nga adenohipofiza dhe kontrollohen nga hipotalamusi. Tek njerëzit, LH dhe FSH janë përgjegjës për prodhimin e hormoneve seksuale dhe funksionimin e testikujve, pra si pasojë epjekuria e spermës. Tek gratë, ata janë përgjegjës për prodhimin e estrogjenit dhe progesteronit. Për më tepër, hormoni luteinizues është i rëndësishëm për stimulimin e ovulacionit dhe gjenerimin e korpusit luteum. Përkundrazi, hormoni nxitës i gjëndrave merret, siç mund të nxirret nga emri, me pjekurinë e nevojshme të vezës.

Raporti LH-FSH: marrëdhënia midis LH dhe FSH ilustron sëmundje të mundshme hormonale, siç është sindroma polikistike e vezores (PCOS). Në PCOS shpesh ekziston një raport i pabalancuar LH-FSH në favor të LH.

Hormonet tiroide: ata që dëshirojnë të mbeten shtatëzënë duhet të përjashtojnë ose trajtojnë hipertiroidizmin e mundshëm ose hipotiroidizmin. Të dy sëmundjet mund të ndikojnë negativisht në pjellori.

Hormoni antimullerian (AMH): dozimi i këtij hormoni në gjak lejon të përcaktohet rezerva e vezores. Prandaj, AMH përfaqëson njëkohësisht një tregues për suksesin e stimulimit hormonal, dhe mundësinë e marrjes së mjaftueshme të folikujve për një IVF / ICSI të mëvonshme.

  • Sonografia 3D

Sonografia 3D ju lejon të shikoni thellësinë e figurës dhe kështu, për shembull, të përfaqësoni vëllimin e një organi. Kjo lejon një diagnozë më të saktë të mosfunksionimeve ose për të parë, gjatë stimulimit, strukturën e folikulave.

  • Hysterosalpingografia (HSG)

Një shkak i mundshëm i infertilitetit mund të rezultojë nga anomalitë e mitrës ose tubave të mbyllur të vezoreve. Për të hetuar këto çështje, mund të bëni një ekzaminim radiologjik të mitrës dhe tubave. Duke përdorur një medium kontrasti, është e mundur të vëzhgoni ndarjen e saktë të lëngjeve në zgavrën e barkut, duke vlerësuar kështu përshkueshmërinë e tubave ovarian. Ekzaminimi gjithashtu lejon të bëhen të dukshme çdo anomalitë e mitrës.

  • Spermiogramë

Në analizën e lëngut seminal merren parasysh kriteret e mëposhtme: vëllimi, pH, përqendrimi, lëvizshmëria, morfologjia, etj.