Kanceri i vezores

Kanceri i vezores e merr origjinen nga qelizat e vezores, epiteliale (që veshin nga jashtë vezoren), stromale (hormon prodhuese), germinale.

 • Me shpesh preken moshat postmenopauzale > 80% ca epitelial, moshat e reja me pak ne CA gjerminativ.
  Ështe kanceri gjinekologjik me prognoze me te keqe per aresye te diagnostikimit te vonshem ne stade te avancuara.Simptomat e kësaj sëmundjeje imitojne gjendje te pergjithshme te traktit gastro intestinal si:
  ▶️Rendim, ngopje dhe fryrje e shpejte e barkut, gurgullima
  ▶️Dhimbje/ discomfort pelvik
  ▶️Meteorizem, cregullime te tranzitit
  ▶️Malabsorbim
  ▶️Çregullime urinimi ne forme te shpeshtesise se urinimit
  ▶️Humbje oreksi
  ▶️Lumbalgji
  ▶️Asteni, pafuqi e pergjithshme

  Por cilat janë shkaqet që sjellin formimin e kancerit të vezores?
  Shkaqet janë multifaktoriale si gjithe semundjet malinje, me disa faktore risku te provuar statistikisht, por qe jo domosdoshmerisht prezenca e tyre eshte e lidhur me shfaqjen e semundjes.

 • Mutacionet gjenetike te trasheguara te BRCA1 dhe BRCA2 (gjeni i CA gjiri). Semundja e trasheguar me CA te gjirit dhe ovarit.
 • Sindromi i trasheguar te kancerit kolorectal jopolipoid (CA endometri, vezore, stomaku, zorre) Histori familjare per CA vezore ( nena, moter, teze ) Nuliparet
 • Menopauza e vonshme etj.Eshte tipi i tumorit dhe stadi qe percakton mundesite e trajtimit dhe prognozen.Diagnoza për këtë lloj sëmundje:
  Vizita gjinekologjike, ekzaminimi pelvik
  Ekografia transvaginale
 • CA 125 ( jo specifike, jo sensitive ne te gjitha tipet, rritet vone dhe ka me shume vlere monitoruese)
 • HE4 biomarkues me vlere ne rrekurencen e semundjes vecanerisht ne CA epitelial.
 • Algoritmi ROMA algoritem i kombinuar i biomarkuesve tumoral te mesiperm.Parandalimi i kancerit të vezores:
 • Perdorimi i kontraceptiveve oral te kombinuar
 • Keshillimi gjenetik ne format familjare
 • Profilaksia kirurgjikale e vezoreve pas moshes 35 vjec ne mutacionet e konfirmuara.Trajtimi përfshin:
 • Kirurgji dhe kimioterapi