Hiperpigmentimi i lëkurës (njollat kafe të lekurës)

Hiperpigmentimi i lëkurës i njohur ndryshe si njollat kafe të lekurës, përcaktohet si një ndryshim në ngjyrën e lëkurës.

Në rastin e një rritje të pikave të errëta ne flasim për hiperpigmentim, në rastin, megjithatë, për praninë e njollave të zbehta flasim për hipopigmentim të lëkurës.

Në shumicën e rasteve, njollat e errëta në lëkurë janë të lidhura me plakjen e lëkurës, ekspozimin e tepruar në rrezet e diellit!

Shkaqet e hiperpigmentimit të lëkurës
Njollat në lëkurë shkaktohen nga një prodhim i tepërt i melaninës i lidhur me shkaqe të ndryshme, duke përfshirë:
ekspozimin e tepërt ndaj rrezeve të diellit.
shtatzënia: është një fenomen tjeter i shkaktuar nga ndryshimet hormonale tipike për shtatzëninë
Produktet kozmetike gjithashtu jane nje tjeter faktor, sidomos kur nuk jane te rekomanduar nga mjeku dermatolog.

Kur duhet të shkoj te mjeku?
Këshillohuni menjëherë me mjekun dermatolog nëse njollat ndryshojnë formën ose ngjyrën, dhe në rast kruajtjeje, humbje gjaku ose shqetësim tjetër. Përveç kësaj, duhet të dini se hiperpigmentimi i lëkurës mund të jetë një nga simptomat e lidhura me sëmundjet autoimune, mangësi të vitaminave ose të lidhura me efektet anësore të antibiotikëve ose ilaçeve të kimioterapisë.

Cilat jane këshillat qe duhet te ndjekim?
Mbrojtja e lëkurës është një domosdoshmëri sa herë që i ekspozoheni në rrezet e diellit

Rregullisht aplikoni një krem dielli me faktor mbrojtës të duhur
hidratoni lëkurën dhe aplikoni një krem të përshtatshëm për moshën e lëkurës tuaj

Mbrojeni lëkurën me veshje ose kapele

☎️Kontakto ne numrin 0682053180 per te rezervuar nje vizite me mjeken dermatologe