Hiperhidrosis ose ndryshe djersitja e tepert

‍⚕️Djersitja e tepert e njohur si hiperhidrosis, eshte mbiprodhim i djerses i lokalizuar ose difuz. Hiperhidroza perben nje problem me ndikim te shprehur ne cilesine e jetes se individit.

Klasifikohet ne primare dhe sekondare.
Forma me e shpeshte eshte ajo primare, qe prek pellembet e duarve, shputat e kembeve dhe sqetullat. Me raste mund te kemi edhe perfshirje te fytyres. Shkaku i saj eshte stimulimi i shtuar i trurit dhe ndodh gjate oreve te te qenurit zgjuar.

Individet qe vuajne prej saj kane edhe histori familjare per hiperhidroze.
Hiperhidroza e duarve dhe kembeve fillon qe ne femijeri, ndersa ajo qe prek sqetullat nis gjate ose pas pubertetit.
Hiperhidroza sekondare eshte pasoje e ngacmimeve nervore si pasoje e crregullimeve, semundje te organeve te brendshme si:
➡️Infeksione ( tuberkulozi, malaria, bruceloza)
➡️Tumore ( limfoma, )
➡️Crregullime endocrine (menopauza, hipertiroidizem, obezitet, hipoglicemia, shtatezania etj)
➡️Crregullime vazomotore (infarkt miokardi, inbsuficience kardiake, semundje autoimmune te indit lidhor etj)
➡️Crregullime neurologjike (tumour, Parkinson, ishemi e trurit,etj)
➡️Intoksikime /droga( toksiciteti nga merkuri, arseniku, alkolizmi, opioide, antipsikotike, antidepresive, antipiretike, hipoglicemiantet, amfetaminat, etj)

Takimet me dermatologun ndihmojne ne diagnozen e sakte, diferencimin e formave te hiperhidrozes, faktoret qe cojne ne zhvillimin e saj dhe zgjedhjen e terapise se duhur.

☎️Kontaktoni mjeken dermatologe Amarda Cenko ne spitalin Salus nëse vuani nga një problem i tille, ne numrin 0682053180 / www.salus.al