Herniet e paretit të barkut

Herniet e paretit të barkut janë ndër problemet më të zakonshme të të gjitha problemeve kirurgjikale. Një hernie është një dalje jonormale nga një hapësirë anatomike në tjetrën, me pjesët e dala që zakonisht përmbahen në një strukturë si “qese” të formuar nga membrana që mbulojne kavitetin abdominal.

Karakteristikat e hernies asimptomatike përfshijnë:

 • Ënjtje në vendin e hernies
 • Ndjesia e dhimbjes (në zonën e hernies)
 • Nuk ka dhimbje apo ndjeshmëri të vërtetë ne ekzaminimin fizik
 • Zmadhohet me rritjen e presionit intra-abdominal dhe/ose qendrimin ne kembeKarakteristikat e llojeve të ndryshme të hernieve përfshijnë:
 • Hernia inguinale – Fryrje në rajonin inguinal ose skrotum, ndonjëherë me ndërprerje; mund të shoqërohet nga një dhimbje djegese, e cila shpesh përkeqësohet me stërvitje ose lodhje (p.sh., kollitja)
 • Hernia spigeliane – Dhimbje lokale dhe shenjat e ileusit nga inkarcerimi; dhimbja rritet me tkurrjen e muskulatures se barkut
 • Hernia interparietale – E ngjashme me herniena spigeliane; ndodh më shpesh në incizionet e mëparshme
 • Hernia e brendshme supravezikale – Simptomat e obstruksionit gastrointestinal (GI) ose simptomat që i ngjan një infeksioni të traktit urinar
 • Hernia lumbare – Diskomfort lumbar i paqarte i kombinuar me një masë të zgjeruar në flank
 • Hernia e obturatorit – Dhimbje e forte, akute dhe e rëndë në pjesen mediale te kofshes, zakonisht të lehtësuara nga përkulja e kofshës dhe përkeqësuar nga rrotullimi medial, adduktimi ose shtrirja në kellk
 • Hernia shiatike – Masa e ndjeshme në zonën gluteal që rritet në madhësi; mund të ndodhë neuropatia shiatike dhe simptoma të bllokimit zorrëve ose ureterit
 • Hernia perineale – Masa perineale shqetesuese kur uleni dhe simptoma të herëpas-hershme obstruktive
 • Hernia umbilikale – Qendrore, fryrje përreth kerthizes
 • Hernia epigastrike – Fryrje e vogla përgjatë linjës alba, mund të jetë ngjitur me kërthizën (hernia kërthizore) ose më shumë cephalad (hernia ventrale [epiplocele])Masat terapeutike përfshijnë:
 • Lidhëset ose korsete
 • Reduktimin e hernies
 • Terapinë topikale
 • Veshjet e kompresionit
 • Ndërhyrjen kirurgjikale

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm