Hepatiti C

Hepatiti C është një infeksion viral që shkakton inflamacion në mëlçi, ndonjëherë duke çuar në dëmtim serioz të mëlçisë. Virusi i hepatitit C (HCV) përhapet përmes gjakut të kontaminuar.
Rreth gjysma e njerëzve me HCV nuk e dinë që janë të infektuar, kryesisht sepse nuk kanë simptoma. Grupi më i madh në rrezik përfshin të gjithë të lindur midis 1945 dhe 1965 – një popullsi pesë herë më shumë të ngjarë të infektohet se sa ata të lindur në vitet e tjera.
Hepatiti Kronik C zakonisht është një infeksion “i heshtur” për shumë vite, derisa virusi dëmton mëlçinë.Shenjat dhe simptomat përfshijnë:
Gjakderdhje lehtë
lodhje
Oreks i dobët
Zverdhje e lëkurës dhe syve (verdhëza)
Urinë me ngjyrë të errët
Kruarje lekure
Grumbullimi i lëngjeve në barkun tuaj (ascitet)
Ënjtje në këmbë
Humbje peshe
Konfuzion, përgjumje dhe fjalim i paqartë (encefalopati hepatike)
Enët e gjakut spiderlike në lëkurën tuaj (angioma merimangë)

Shkaqet
Infeksioni i hepatitit C shkaktohet nga virusi i hepatitit C (HCV). Infeksioni përhapet kur gjaku i kontaminuar me virusin hyn në rrjedhën e gjakut të një personi të pa infektuar. Në nivel global, HCV ekziston në disa forma të dallueshme, të njohura si gjenotipe. Janë identifikuar shtatë gjenotipe HCV të dallueshme dhe më shumë se 67 nëntipe. Edhe pse hepatiti C kronik ndjek një kurs të ngjashëm pavarësisht nga gjenotipi i virusit infektues, rekomandimet për trajtimin ndryshojnë në varësi të gjenotipit viral.

Dhimbja e mëlçisë (cirroza). Pas dekadash të infeksionit të hepatitit C, mund të shfaqet cirrozë. Dhimbja në mëlçinë tuaj e bën të vështirë funksionimin e mëlçisë tuaj.