Gripi i syrit

👨‍⚕️👀Gripi i syrit sjell një irritim të syve, djegie, skuqje apo lotim të vazhdueshëm. Këto jane disa nga shenjat që deshmojnë se jemi prekur nga gripi i syve.
▶️Semundja eshte infeksion i siperfaqes se syrit, shtreses se konjuktives dhe kornese, qe shkaktohet nga nje agjent viral stinor. Gripi i syve perhapet lehtesisht nga nje person tek tjetri, permes teshtimes, pështymes, apo thjesht një shtrengimi dore me te semurin qe me te njejten dore me pas mund te ferkoje syrin.
▶️Pacienti zgjohet ne mengjes me sy te kuq,me lotim te shtuar, ndjesine e rërës ne sy dhe veshje te shikimit, qe nuk i lejon hapjen e syrit. Ne ditet ne vijim ka nje gjender afer veshit qe fryhet edhe mund te jete e dhimbshme.
Tek femijet ka edhe temperature qe shkon ne 38 deri ne 39 grade. Virusi ka nje periudhe inkubacioni prej 14 ditesh dhe krijon kushte per te mbivendosur infesksione te tjera.
▶️Ne baze te stadit te infeskionit viral, nevojiten vizita te okulisti dhe ndjekje edhe ne ditet ne vazhdim,sepse ne forma me te renda lë nje ulje pergjithmone te shikimit

Disa keshilla nga mjeket okuliste te Salus:
✅Mbani higjene të larte,
✅Shmangni te ambientet me shume njerez
✅Mbani peshqir te vecantë etj.

Pas fazes se kalimit te gripit te syrit, kerkohen ende trajtime diferenciale me okulistin per te kuruar deri ne fund kete grip kaq te veshtire te syve.

Ne baze te stadit te syrit pas trajtimeve, vendoset nese ka ende nevoje per terapi të tjera.

➕Departamenti i Okulistikës: +355682053180 / +355 4 23 90 500​ www.salus.al
.
.
.
.
.
#salus #gripisyrit #syri #okulistika