Fruthi

Fruthi eshte nje semundje infektive virale (morbili virus) qe mund te preke cdo individ qe nuk eshte vaksinuar.

Klinikisht shfaq temeprature te larte 39.5-40 grade, kolle dhe skuqje te syve (hiperemi te konjuktivave), skuqje dhe purra ne mukozen e gojes, gjendje te pergjithshme jo te mire, e cila pasohet nga shfaqja e pucrrave ne lekure, fillimisht ne pjesen e qafes dhe qe me pas perhapet ne trung dhe gjymtyre.

Semundja komplikohet shpesh me mbivendosje te infeksioneve bakteriale (pneumoni, otit, meningit apo encefalit).

Duke qene nje semundje virale nuk ka nje mjekim specifik dhe terapia nenkupton trajtim e simptomave apo antibiotik ne rast mbivendosje infeksioni bakterial. Ne keto kushte parandalimi nepermjet vaksines eshte mjeti me efikas per parandalim.

Kujtese: Vaksina per fruthin aplikohet ne moshen 1vjec dhe nje doze rikujtese ne 5 vjec.

☎️Për te rezervuar nje orar vizite me mjeken pediatre Ilsa Kraja kontakto 0682053180 / www.salus.al