Faktorët e riskut të sëmundjeve kardiovaskulare

❤️A e dini se zemra juaj është sa madhësia e grushtit tuaj, dhe se ka muskujt më të fortë të trupit? Por edhe pse e fortë, zemra juaj mund të bëhet e prekshme nga faktorët e rrezikut, si pirja e duhanit, dieta jo e shëndetshme, stresi, etj. Kontrolli i rregullt i këtyre faktorëve të rrezikut dhe monitorimi i tensionit tuaj arterial, mund të zvogëlojë rrezikun e një individi për të patur Sëmundje Kardiovaskulare.

⚠️Ka shumë faktorë rreziku që shoqërohen me sëmundje koronare të zemrës dhe goditje në tru. Disa faktorë rreziku, siç është historia familjare, nuk mund të modifikohen, ndërsa faktorët e tjerë të rrezikut, si presioni i lartë i gjakut, mund të modifikohen me trajtim.

➡️Ju nuk do të zhvilloni sëmundje kardiovaskulare nëse keni një faktor rreziku. Por sa më shumë faktorë rreziku të keni, aq më e madhe është mundësia që të sëmureni nëse nuk merrni masa për të modifikuar këta faktorë rreziku, si dhe të parandaloni që ata të dëmtojnë shëndetin e zemrës suaj.

Faktorët e rrezikut të modifikueshëm përfshijnë:
Pasivitetin fizik
Dietën jo të shëndetshme
Tensionin e lartë të gjakut
Përdorimin e duhanit
Kolesterolin e rritur
Obezitetin dhe mbipeshën

Faktorët e rrezikut jo të modifikueshëm përfshijnë:
Historinë familjare
Diabetin

Faktorë të tjerë të zakonshëm të rrezikut jo të modifikueshëm përfshijnë:
Moshën. Thjesht plakja është një faktor rreziku për sëmundjet kardiovaskulare; rreziku i goditjes në tru dhe atakut në zemër dyfishohet çdo dekadë pas moshës 55 vjeç.
Gjininë. Gjinia është domethënëse; një mashkull rrezikohet më shumë të preket nga sëmundjet e zemrës sesa një femër para menopauzës. Por, pasi kalon menopauzën, rreziku i një femre është i njëjtë me atë të një mashkulli. Rreziku nga goditja në tru është i njëjtë si për meshkujt dhe për femrat.
Stresin, izolimin shoqëror, ankthin dhe depresionin, të cilat rrisin rrezikun për sëmundjet kardiovaskulare.

ℹ️Kontrollohu në kohë dhe parandalo! Zgjidh mjekët kardiologë të Spitalit Salus! Rezervo një orar vizite në numrin 0682053180 / www.salus.al