Dermatillomania

Dermatillomania është një sëmundje që karakterizohet nga irritime të përsëritura në lëkurë. Është më e shpeshtë tek individët hiperaktivë, që vuajnë nga depresioni, sëmundja e Parkinsonit, stresi dhe ankthi, Alzheimeri dhe Demenca.

✅Është mirë të konsultoheni me një mjek nëse kruarja nuk mund të menaxhohet. Shpesh, dermatillomania mund të trajtohet me medikamente. Dermatillomania është një çrregullim psikologjik dhe ata që vuajnë nga kjo sëmundje, ngacmojnë lëkurën në mënyra të ndryshme: shpime, fërkime, gërvishtje, etj. të cilat mund të çojnë në infeksione dhe plagë.

➡️Pjesa e prekur është normalisht fytyra, por edhe krahët, kraharori, shpatullat, duart, buzët dhe koka mund të jenë pre e ‘’sulmeve’’.

➡️Trajtimi i zgjedhjes për dermatillomaninë është terapia njohëse e sjelljes. Objektivi kryesor është riprogramimi i sjelljes për të ndaluar lezionet e lëkurës, ndaj të cilave ata që vuajnë nga kjo sëmundje i nënshtrohen shpejt. Vetë-kontrolli dhe aftësitë e menaxhimit të stresit mësohen së bashku me ristrukturimin adekuat njohës të mendimeve negative.

➕Salus, spitali yt! +355682053180