Dëmtimi i ligamentit kruciat anterior tek sportistët

Ligamenti Kruciat Anterior (ACL – Anterior Crucial Ligament) është ligamenti i gjurit qe demtohet me shpesh se ligamentet e tjere te ketij artikulacioni. Në këtë artikull do flasim për dëmtimet e këtij ligament tek femrat!

Femrat shpesh kanë nevoja unike për kujdes shëndetësor, dhe dëmtimet sportive nuk bëjnë përjashtim. Lëndimet e ligamentit (ACL), janë më të zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt (ref. Andrew Cosgarea, M.D. Johns Hopkins Hospital).

Çfarë mund të bëjmë për të ulur rrezikun e lëndimit?

Në shumicën e kohës, dëmtimet e ACL ndodhin në një mënyrë jo kontakti, psh. ndryshimi i shpejtë i drejtimeve për tu shmangur nga kundërshtari në futboll. Forca e papritur nga një kthesë e trupit mund të bëjë që ligamenti të këputet.

Struktura e nyjes së gjurit tek femrat luan një rol të madh në vendosjen e tyre në një rrezik më të lartë për një dëmtim të ACL. Femrat shpesh kanë më pak masë muskulore rreth gjurit, duke kontribuar në më shumë paqëndrueshmëri.

Kur zbresin nga një kërcim, atletet femra kanë tendencë të ulen në një model kolapsi, duke lëvizur gjunjët e tyre nga brenda dhe shpesh jo duke i përkulur sa duhet. Kombinimi i këtyre faktorëve bën që të ndodhë një dëmtim ligamenti.

A është trajtimi i dëmtimit të ACL i ndryshëm për atletet femra?

Mundësitë e trajtimit ACL janë të njëjta, pavarësisht nga gjinia juaj. Ato zakonisht përfshijnë terapi fizike, medikamente anti-inflamatore dhe shpesh, kirurgjinë.

A është kirurgjia gjithmonë e nevojshme pas një dëmtimi ACL?

Jo domosdoshmërisht. Vendimi për të riparuar një ACL me kirurgji duhet të vijë nga indikacionet e duhura mjekësore. Femrat që janë më të moshuara dhe / ose nuk marrin pjesë në shumë aktivitete sportive me intensitet të lartë ose të kohës së lirë mund të marrin rezultate të mira vetëm nga terapia fizike (trajtimi varion sipas rastit të pacientëve). Ndërkohë, femrat që luajnë sporte ose kanë punë të të tilla si vallëzimi, mund të përfitojnë nga operacioni për të rikuperuar sa më shumë funksione të jetë e mundur dhe për të vazhduar stilin e jetës së tyre aktive. Një specialist i mjekësisë sportive mund të përcaktojë se cila mundësi është më e mira.

A ka më shumë gjasa që femrat të ri-dëmtojnë ligamentin ACL?

I njëjti mekanizëm që çojë në dëmtimin e parë mund të çojë në një të dytë. Një dëmtim i ligamentit mund të ndodhë përsëri, qoftë në gju të rikonstruktuar ose në gju të shëndetshëm. Cilësia e rindërtimit, niveli i aktivitetit dhe sporti i zgjedhur, luajnë një rol në rrezikun e rigjenerimit. Sa më i lartë niveli i aktivitetit, aq më i lartë rreziku.

‍⚕️Dr. Carmine Naccari Carlizzi është mjek italian ortoped dhe traumatolog i specializuar në mjekësinë sportive, protezat e gjurit, artroskopi, ligamentoplastikë, kirurgji e shpatullës dhe shumë ndërhyrje të tjera të veçanta.

Dr. Carlizzi është pjesë e stafit të mjekëve ortopedë në Salus!

✅Ai ka kryer operacione të shumta në SHBA për artroskopinë e shpatullave, bërrylave, kyçit të këmbës dhe gjurit, si dhe në fushën e dëmtimeve sportive.

✅Konsiderohet si një nga ekspertët kryesorë në kirurgjinë e gjurit në ITALI në lidhje me rikonstruksionet e kombinuara të ligamentit kryqëzor anterior dhe të pasmë, rindërtimet e ligamenteve, kirurgjinë e protezave të legenit dhe gjurit dhe kirurgjinë robotike të gjurit.

➡️Përvojë profesionale

• Më shumë se 35 vjet përvojë
• Konsulent ortoped për Novara Calcio deri në shtator 2017
• Kirurg ortoped në Qendrën Klinike San Gaudenzio në Novara
• Drejtor i sektorit të mjekëve dhe mjekeve socialë të Udinez Calcio
• Kirurg ortoped në Qendrën e Klinikës Columbus në Milano
• Mjeku social përgjegjës për sektorin e të rinjve të FC International Milan
• Lektor
• Profesor në Shkollën e Specializimit në Mjekësinë Sportive të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Pavias
• Anëtar i shoqërive shkencore të ortopedisë dhe traumatologjisë

Dr. Naccari është mjeku ortoped i figurave të shquara të futbollit si Franco Baresi, Filippo Galli, Massimo Ambrosini dhe Fabio Capello!

☎️Për të rezervuar një orar vizite me Dr. Carlizzi kontakto 0682053180 / www.salus.al

➕Salus, spitali yt!