Funksioni i dietologut në spitalin Salus.

Dietologët janë profesionistë të specializuar dhe të certifikuar për të  vlerësuar, diagnostikuar, planifikuar, mbikëqurur dhe trajtuar problemet ushqyese në individ dhe në një nivel më të gjerë të Shëndetit Publik.

  • Dietologët janë trajnuar dhe zbatojnë në praktikë Shkencën e Dietologjisë dhe Ushqyerjes me qëllim që të përmirësojnë shëndetin e pacientëve dhe njerëzve të shëndetshëm përmes dietës.
  • Më konkretisht, ata interpretojnë shkencën e Dietologjisë për përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm dhe trajtimin e sëmundjeve duke përdorur gjithmonë metodologji të njohura për të vlerësuar në mënyrë kritike bazat e të dhënave shkencore në mënyrë që të përditësojnë këshillat dhe udhëzimet e tyre.

Me ndihmën e edukimit ushqimor, këshillimit dhe dhënies së udhëzimeve dhe rekomandimeve të individualizuara ushqyese, Dietologët  kontribuojnë në përmirësimin e statusit ushqimor dhe zakonet e të ngrënit të dy grupeve, të shëndetshëm ose të sëmurë në të gjitha fazat dhe fazat e jetës.

I vine ne  ndihmë njerëzve që të bëjnë zgjedhjen e duhur të ushqimit dhe stilit të jetesës, ndërsa i mësojnë ata se si të mbajnë këto zakone dhe sjellje të shëndetshme.  Përdorin njohuritë dhe kërkimet shkencore më të avancuara dhe të vlefshme mbi ushqimin, shëndetin dhe sëmundjet, duke i udhëhequr  njerëzit në një nivel teorik dhe praktik për të zbatuar një mënyrë jetese të shëndetshme përmes zgjedhjes së duhur të ushqimit.

Dietologët, shërbejnë si anëtarë kryesorë të ekipeve multidisiplinare për trajtimin e kushteve komplekse klinike të tilla si kanceri, diabeti, kardiovaskulare, alergjitë dhe intolerancat ushqimore, çrregullimet të ushqyerjes , dëmtimi i veshkave, çrregullimet e zorrëve, postoperative etj.

Përgjegjësitë e departamentit të dietologjisë  fillojnë nga ushqyerja e pacientëve deri tek mbikëqyrja e pastërtisë në kuzhinën ku përgatiten ushqimet. Kështu, departamenti dietologjik  i një spitali duhet të punojë me specialitete të ndryshme (p.sh. me kuzhinierët, shpërndarës të ushqimit, departamentet e kontrollit të cilësisë, mjekët dhe infermierët).

Edhe pse shumicën e rasteve, mjekët përshkruajnë llojin e dietës që do të marrë pacienti i tyre, Dietologu përcakton:

  • përmbajtjen e dietes specifike të secilit pacient, në varësi të llojit të dietës.
  • jep udhëzimet e përgjithshme në kuzhinën e spitalit në lidhje me përgatitjen e vakteve dhe përcakton sasinë e porcioneve në tabaka.
  • Mbikëqyr ndarjen dhe shpërndarjen e vakteve në kuzhinë dhe në diskun e pacientit.
  • Së fundi, anëtarët e ekipit të Departamentit Dietologjik janë ekipi zyrtar mbështetës i të ushqyerit të klinikës, i cili vlerëson statusin ushqyes të pacientëve (veçanërisht ata që janë shtruar në spital për një kohë të gjatë), në mënyrë që të shmanget kequshqyerja e mundshme tek pacientët.

Tashme pranë spitalit Salus do te gjeni Dietologen Klinike, Rovena Xhafa.

Për me shume informacione, mund ten a kontaktoni ne nr tane zyrtare : 0682053180 / +355 4 23 90 500, ose na shkruani shqetesimin tuaj ne inbox, dhe stafi ynë do tju pergjigjet sa me pare.

Shpërndaje:

Abonohu

Për të marr me email artikuj të ngjashëm