Çfarë është Psoriasis?

Psoriasis (Psoriaza) eshte nje nga semundjet me te shpeshta inflamatore te lekures. Shfaqet qe ne mosha te hershme, zakonisht ne intervalin 20-30 vjec. Ka karakter kronik, me periudha qetesimi dhe relapsesh, duke patur keshtu nje impakt te rendesishem ne personat e prekur dhe ne shoqeri. Menaxhimi i psoriasit nenkupton:

Trajtimin e semundjes (per te patur patur periudhe remisioni sa me te gjata)
Keshillimin e pacientit
3Suportin psiko-social te pacientit

Simptomat përfshijnë shfaqjen e njollave të kuqe, të mbuluara me lëkurë të bardhë të vdekur. Këto njolla mund të paraqiten në lëkurë, por më shpesh në bërryla dhe gjunjë, trup dhe rrënjë të flokëve. Psoriasis mund të duken si puçrra të vogla shumë të skuqura, si nën sqetull, ije dhe organet gjenitale. Por, edhe duart, këmbët si dhe thonjtë mund të ”sulmohen” (nga psoriasis). Shkencëtarët mendojnë se psoriasis është një sëmundje autoimune, ku sistemi i imunitetit shkakton inflamacion të lëkurës.