Çfarë është Ekzema?

Ekzema

‍⚕️ Ekzema është një sëmundje e zakonshme dhe jo ngjitëse e lëkurës.
Karakterizohet nga prania e kruajtjeve dhe skuqjeve. Zona në të cilën shfaqen lezionet në lëkurë janë jashtëzakonisht të larmishme. Dallohen dy lloje kryesore të ekzemave:
1. Ekzemë e shkaktuar nga faktorë agresivë të jashtëm (ekzogjen)
2. Ekzemë që varet drejtpërdrejt nga vetë organizmi (endogjen)

❗️Intensiteti dhe kohëzgjatja e çrregullimeve mund të ndryshojë nga një formë e lehtë dhe kalimtare në forma akute ose kronike me një kohëzgjatje që varion nga disa javë deri në disa muaj apo edhe vite.

Ndryshimet në temperaturë dhe ekspozimi ndaj dritës së diellit mund të veprojnë si ndezje.

♨️Ekzema atopike, e njohur edhe si dermatiti atopik, është forma më e zakonshme e ekzemës. Prek kryesisht fëmijët, por mund të ndodhë edhe tek adoleshentët dhe të rriturit me karakteristika të ndryshme në varësi të moshës. Shpesh shoqërohet me shfaqje alergjike si astma bronkiale dhe rinitit alergjik.

♨️Ekzema e kontaktit (ose pezmatimi i kontaktit), është një lloj ekzeme që shfaqet kur trupi bie në kontakt me një ngacmues, zakonisht me origjinë kimike.

♨️Ekzema discoid (ose dermatit discoid ose ekzemë numerike), ka formë karakteristike rrethore ose ovale që shfaqet në lëkurë. Shkaku është i panjohur edhe pse shpesh shoqërohet me lëkurë të thatë. Kryesisht prek të rriturit midis 50 dhe 70 vjeç.

♨️Ekzema seborrheike (ose dermatiti seborrheik), manifestohet me arna të kuqe dhe me luspa, të kombinuara me kruajtje, të përsosura mirë dhe të lokalizuara në anët e hundës, vetullave, veshëve, kokës dhe shpinës.

♨️Ekzema disidrosike (ose dermatiti disidrosik ose pomfolix), karakterizohet nga vezikula të vogla kruajtëse të vendosura kryesisht në pëllëmbët e duarve ose në thembra të këmbëve, shpesh edhe midis gishtërinjve. Shkaqet nuk janë të sigurta por shoqërohen me djersitje të tepërt dhe alergji ndaj metaleve.

♨️Ekzema varikoze, në përgjithësi prek këmbët dhe sjell kruajtje dhe skuqje të lëkurës me luspa përreth variçeve. Shkaku kryesor është prania e venave varikoze dhe qarkullimi i dobët i gjakut në zonën e prekur.

☎️Kontakto departamentin e dermatologjisë në Salus 0682053180 / +355 4 23 90 500.