Urologjia

Çfarë është refluksi veziko-uretral?

Normalisht fluksi i urinës rrjedh nga veshkat nëpërmjet uretereve në drejtim të vezikës dhe nuk duhet të ndodhë e kundërta. Pra, refluksi veziko-ureteral është kthimi i fluksit urinar nga vezika nëpërmjet uretereve në drejtim të veshkave. Duke ndodhur ky fenomen mund të shkaktojë infeksione urinare me temperaturë të lartë, që ndryshe i quajmë pielonefrite, sepse …

Çfarë është refluksi veziko-uretral? Read More »

Çfarë është, TURP – Rezeksioni trans-uretral i prostatës.

👨‍⚕️🏥TURP – Rezeksioni trans-uretral i prostatës është një procedurë kirurgjikale me anë të së cilës prostata hiqet pjesërisht, tek meshkujt me hipertrofi beninje të prostatës dhe me probleme urinare të shoqëruara. ➡️Mjeti i përdorur për operacionin është resektoskopi; e pajisur me një dritë, një aparat fotografik dhe një pjesë përmes së cilës rrjedh rrymë elektrike. …

Çfarë është, TURP – Rezeksioni trans-uretral i prostatës. Read More »

Gurët e tëmthit

Gurët e tëmthit formohen kur lëngu i grumbulluar në fshikëzën e tëmthit mpikset ose ngurtësohet në copa të vogla materiali të ngjashme me gurët. Lëngu, i quajtur bilë (lëngu i tëmthit), ndihmon në tretjen e yndyrave të ushqimit. Bila prodhohet në mëlçi, pastaj depozitohet në fshikëzën e tëmthit derisa t’i nevojitet trupit për tretjen e …

Gurët e tëmthit Read More »