Gjinekologji

Rejuvenimi ovarial, PRP ovariale- nje rreze drite ne erresiren e shpresave te humbura fertile

Mosha biologjike ovariale eshte faktor kyc per fertilitetin, duke pasur parasysh qe cilesia dhe sasia e ovociteve (rezerva ovariale) ulet me kalimin e viteve e cila perkthehet edhe si ulje e propabilitetit per te konceptuar. Nderkohe qe meshkujt prodhojne likid seminal gjithe jeten, prodhimi i gjithe sasise se ovociteve te nje gruaje perfundon para lindjes, …

Rejuvenimi ovarial, PRP ovariale- nje rreze drite ne erresiren e shpresave te humbura fertile Read More »

Kontrolli i fertilitetit (Ora biologjike për femrat)

Rezerva ovariale i referohet numrit të folikujve prezent në vezore në çdo kohë të caktuar. Ulja e rezerves ovariale praktikisht është zvogelimi i numrit të vezëve. Mosha e gruas është faktori më i rëndësishëm përcaktues i këtij kapaciteti. 🔺Pas moshës 35 vjeçe, kemi një ulje të numrit dhe cilësisë së vezëve. 🔺Ka dhe shumë faktorë …

Kontrolli i fertilitetit (Ora biologjike për femrat) Read More »

Polipet endometriale

🔎🚺Polipet endometriale janë rritje hiperplazike( të gjendrave dhe stromes endometriale) të lokalizuara, unike ose multiple,nga disa mm deri disa cm të sheshta ose të pedunkuluara në sipërfaqen e endometrit, ose që prolabojnë deri në vagine përmes cerviksit.Zakonisht janë beninje, malinjiteti i rrallë 0.5 deri 7%.📍Prekin kryesisht moshat e perimenopauzës dhe menopauzës.📍Ndër shkaqet më të shpeshta …

Polipet endometriale Read More »

Dhimbja në gjinekologji

🏥Organet riprodhuese femerore ( qafa e mitres, mitra, tubat dhe vezoret ) kane te njejtin inervim te brendshem si zorra e trashe dhe nje pjese e zorres se holle, (T10-L1) ndaj diferencimi i dhimbjes gjinekologjike nga ajo nga aparati tretes eshte i veshtire. Dhimbjet mund te jene akute dhe kronikeAKUTEDhimbje qe vijne nga demtimet e …

Dhimbja në gjinekologji Read More »

15 pyetjet që duhet ti bëni mjekes gjinekologe në 3 muajt a pare te shtatezanise

🤰Që nga momenti kur zbuluat se ishit shtatzënë, ka patur një listë të gjatë pyetjesh në mendjen tuaj! Spitali Salus është burimi më i mirë i informacionit dhe mund të përgjigjet në të gjitha pyetjet tuaja për ju në vizitën tuaj të parë prenatale!1. A janë medikamentet që unë marr të sigurta për shtatëzaninë? Ato …

15 pyetjet që duhet ti bëni mjekes gjinekologe në 3 muajt a pare te shtatezanise Read More »

Menopauza, çfarë duhet të dini!

👩‍⚕️🏥Menopauza nuk eshte thjesht nje date qe nga pikpamja gjinekologjike njihet si 12 muaj pa cikel, por nje periudhe tranzicioni qe mbart shume ndryshime ne vetvete, hormonale, fizike, emocionale, psikologjike te gruas. Ne kete periudhe ndryshimesh perfshihet dhe perimenopauza dhe postmenopauza. Zakonisht ndodh rreth moshes se mesme duke sjelle dhe mbylljen e ciklit riprodhues te …

Menopauza, çfarë duhet të dini! Read More »