Anoreksia, një çrregullim serioz psikiatrik.

➡️Anoreksia është një çrregullim serioz psikiatrik që lidhet me çrregullimet e të ngrënit. Karakterizohet nga frika dhe paniku për të shtuar peshë.
Anoreksi do te thote “mungesë ose zvogëlim i theksuar i oreksit”.
➡️Njerëzit me anoreksi nervore pothuajse kurrë nuk ankohen për një humbje të oreksit. Përkundrazi, stimulimi i urisë duket se shumëfishohet me zvogëlimin e konsumit kalorik dhe si pasojë dobësimin. Kontrolli i stimulit të urisë në mënyrë paradoksale bëhet burim i kënaqësisë për pacientin dhe ushqen patologjinë.

➡️Për ata që vuajnë nga anoreksia, kontrolli mbi trupin dhe ushqimi bëhet shqetësimi kryesor, por jo i vetmi. Mënyrat në të cilat pacientët e ushtrojnë kontroll mbi ndjesinë e urisë janë:

Ulja e sasisë kalorike ditore përmes dietave gjithnjë e më të rrepta;
Ushtrime fizike të tepërta, që mund të zënë pjesën më të madhe të ditës;
Përdorimi i papërshtatshëm i laksativëve;

➡️Simptoma më e dukshme, që nga fillimi i anoreksisë, është pa dyshim humbja e peshës. Shpesh fillimi i anoreksisë nervore paraprihet nga një dietë për të cilën humbja fillestare e peshës mund të shihet, madje edhe nga të afërmit dhe anëtarët e familjes, në kushte jo shqetësuese. Pacienti fillon të anashkalojë vaktet (shpesh në mënyrë të fshehtë), fillon të përjashtojë ushqimet që konsiderohen fobike nga dieta e saj dhe ka tendencë të rrisë kohëzgjatjen dhe intensitetin e ushtrimeve fizike.

Simptomat psikologjike të anoreksisë
Simptomat kryesore psikologjike, si konjitive, ashtu edhe ato të sjelljes, që vërehen te pacientët me anoreksi nervore janë:

➡️Frika nga fitimi i peshës
➡️Kufizimi i ushqimit
➡️Ushtrime fizike të tepruara dhe të detyrueshme
➡️Çrregullime në marrëdhëniet me trupin tuaj
➡️Vetëvlerësim i ulët
➡️Deficiti në njohjen e emocioneve
➡️Deficitet konjitive

Simptomat më të shpeshta fizike janë:
❌Ulja e presionit të gjakut.
❌Amenorrea (mungesa e ciklit menstrual).
❌Lëkura e butë dhe e hollë
❌Problemet hematologjike (anemi, leukopeni, etj).
❌Dobësi muskulore
❌Probleme të veshkave
❌Ndryshimet në nivelet e natriumit, magnezit, kaliumit, kalciumit, hekurit dhe fosforit.
❌Problemet gastrointestinale (vështirësi në tretje, kapsllëk, etj).
❌Rritja e flokëve (lanugo) në të gjithë trupin (hipertrikoza).
❌Ndjesi e të ftohtit
❌Ulja e temperaturës së trupit
❌Thonjtë e brishtë
❌Mosfunksionimet hormonale (hipotiroidizmi, funksionimi i zvogëluar i boshtit hipotalamik-hipofizë-adrenal, etj.).

Shkaqet e anoreksisë nervoza, ose më shpesh anoreksia, mund të jenë:

• anëtarët e familjes
• kulturore
• shoqërore
• psikologjike
• psikiatrike
• gjenetika
• biologjike

Kjo patologji prek 1-2% të popullatës femër dhe 0.2-0.4% të popullatës mashkullore, dhe ka shkallën më të lartë të vdekshmërisë nga të gjitha sëmundjet psikiatrike.

Kontakto me mjekun psikiatër Taulant Pengili në Salus 0682053180 / www.salus.al