Abrazion i Kornesë ( Gërvishtja e kornesë )

Gërvishtja e kornesë është një nga dëmtimet më të zakonshme të syrit. Një abrazion i kornesë prish shtresën mbrojtëse të jashtme të qelizave të kornesë (të quajtur epiteli i kornesë), duke krijuar një plagë të hapur që rrit rrezikun për një infeksion serioz në sy. Pra, është e rëndësishme të kontrolloheni menjëherë me një mjek okulist nëse dyshoni se keni një abrazion të kornesë.

Çfarë shkakton një abrazion të kornesë?
Degët e pemëve, letrat, furçat e bojës, një kafshë shtëpiake, thonjtë, mbeturinat në vendin e punës, pajisjet sportive etj. janë shkaqe të zakonshme të një abrazioni të kornesë. Rëra, pluhuri dhe grimcat e tjera të vogla mund të shkaktojnë një gërvishtje të kornesë, veçanërisht nëse i fërkoni sytë.

Tharja e syrit (tek personat diabetikë, me probleme të tiroides) mund të rrisë rrezikun tuaj për një gërvishtje të kornesë, veçanërisht nëse zgjoheni rregullisht me sy të tharë. Nëse sytë tuaj thahen ndërsa jeni duke fjetur, qepallat tuaja mund të ngjiten në korne. Kur zgjoheni dhe hapni sytë, qepallat tuaja mund të dëmtojnë një pjesë të epitelit të kornesë, duke shkaktuar një gërvishtje të dhimbshme.

Lentet e kontaktit nuk mbrojnë sytë tuaj nga abrazionet e kornesë. Nëse lentet tuaja janë dëmtuar ose i keni përdorur për shumë gjatë, mund të rrisin rrezikun.
Simptomat:
•Shqetësim në sy, sy të kuq dhe mbindjeshmëri ndaj dritës
•Skuqje, marramendje, ndjeshmëri të lehtë, dhimbje koke, turbullira ose ulje të shikimit

Si të parandaloni një sy të gërvishtur?
Shumë abrazione të kornesë mund të shmangen duke marrë disa masa paraprake të thjeshta.

Për shembull, gjithmonë vishni syze sigurie ose syze mbrojtëse në mjediset e punës që kanë mbeturina të ajrit, veçanërisht në mjediset e saldimit. Po kështu, syzet mbrojtëse duhet të përdoren kur bëni punë në oborr, përdorni mjete të energjisë elektrike dhe luani sporte.

Nëse vendosni lente kontakti, gjithmonë ndiqni udhëzimet e mjekut tuaj në lidhje me sa kohë t’i vishni ato, kur t’i hidhni ato dhe zgjidhjet e duhura të lenteve të kontaktit për t’u përdorur.

Kontakto departamentin e okulistikës në 0682053180